Kullandığınız bir uygulamanın veya işletim sisteminin Beta sürümün yayınlandığını duymuşsunuzdur. Peki beta testi nedir? Beta testi neden yapılır? Beta testine katılmanın avantaj ve dezavantajları nelerdir? Bu yazımızda Beta Testi’nin ne olduğunu tüm detaylarıyla anlatacağız.

Beta Testi Nedir? Neden Yapılır?

Beta test, yayınlanmamış bir yazılım parçasını hedef kitlesinin bir kısmı ile test etme sürecidir. Yazılım geliştirme yaşam döngüsünün (veya SDLC’nin) son aşamalarından biridir ve genellikle halka açık bir sürümden önce gerçekleşir. Beta testi sırasında, test ortamının mümkün olduğunca gerçek dünya deneyimini yansıttığından emin olmak çok önemlidir. Bu nedenle, bir uygulama için beta test programı yapılıyorsa, nihai sürüm ile aynı olmalıdır.

Beta testi yalnızca yeni yazılımlar için değildir. Geliştiriciler ayrıca, mevcut bir yazılım parçasının en son sürümlerini test etmek için de kullanır ve güncelleme daha fazla kişiye dağıtıldığında kararlı olmasını sağlar. Beta testi genellikle, programa katılan kullanıcılardan potansiyel iyileştirmeler, yaygın hatalar ve performans hakkında değerli geri bildirimler almayı amaçlar. Bu geri bildirimler ve kilitlenme raporları, istatistiklerle otomatik olarak, anketler veya görüşmeler yoluyla manuel olarak toplanabilir. Yazılım ekibi, bu süreçten elde ettikleri bilgileri herhangi bir sorunu çözmek, yazılımın davranışını değiştirmek ve gelecekteki sürümleri planlamak için kullanırlar.

Test sürecinin kendisi büyük ölçüde yazılımın türüne bağlıdır. Programın hedef kitlesi nispeten küçükse, bir şirket potansiyel kullanıcılardan bir örnek toplamak için bir beta test ajansı kiralayabilir. Öte yandan, bir uygulamanın kitlesi milyonlarca kişiyse, şirket bunun yerine genel bir beta testi yapabilir.

Herkese Açık Genel Beta Testi Nedir?

Bazı yazılımlar, Beta testi için belli bir kitleye izin verirken (geliştiriciler gibi), bazılarıysa herkese açık Genel Beta Test programı başlatırlar. Örneği Apple, yeni iOS işletim sistemini daha çok kişi üzerinde test yapmak için Genel Beta Test programı başlatır ve dileyen herkes programa katılabilir.

Beta Testine Katılmanın Avantaj ve Dezavantajları

Bir beta test programına katılan kullanıcı, yazılım kararsızlığı veya birçok küçük/büyük hatayla karşılaşabilir ve cihazı çökebilir. Ancak diğer taraftan güncelleme ile gelecek olan harika yeni özellikleri başkaları kullanmadan önce kullanmaya başlarlar. Örneğin Windows 11, Microsoft tarafından piyasaya sürülmeden birkaç ay önce beta olarak yayınlandı. Beta programına katılan kullanıcılar yeni başlat menüsü düzenine, gezinme özelliklerine ve genel tasarıma erken erişebildi.

Test Türleri

Yazımızda, beta testinin ne olduğunu açıklamış olsak da, Beta testinin dışında Alfa Testi ve Gama Testi gibi test türleri de bulunmaktadır. Özetle bu testlerin özellikleri şöyledir:

  • Alfa Testi: Alfa testi, tipik olarak, son kullanıcılar yerine şirket çalışanlarının bir alt kümesiyle bir laboratuvar ortamında gerçekleştirilir.
  • Beta Testi: Beta testi, yazılımın hedef kitlesinin bir örneği üzerinde gerçekleştirilir ve gerçek kullanıcı deneyimini mümkün olduğunca çoğaltır.
  • Gama Testi: Gama testi, bir şey piyasaya sürülmeden hemen önce yapılır. Önemli ölçüde daha az yaygındır ve büyük ölçüde aşamalı olarak kaldırılmıştır.
Paylaş
Yorum Yap