Microsoft, bir süredir Windows PC’lerde Windows Defender‘ı (yeni adıyla Windows Güvenliği) virüsten koruma programı olarak kullanıyor. Yazılım Windows bilgisayarlar için temel antivirüs programı olarak geliştirildi. Ancak düşük donanıma sahip kullanıcılar, Windows Defender’ın sınırlı sistem kaynaklarını tükettiğini ve bilgisayarı yavaşlattığını görebilir. Sistem iş yükünü azaltmak, Windows 11’i hızlandırmak veya yalnızca Microsoft’un güvenlik çözümünden kurtulmak istiyorsanız, Windows 11’de Microsoft Defender’ı devre dışı bırakabilirsiniz.
Windows 11’de Microsoft Defender Devre Dışı Bırakma 2022
Windows 11’de Windows Defender’ı (Windows Güvenlik Duvarı) devre dışı bırakmanın üç yöntemi vardır. En kolay yol Windows Ayarları olsa da bu geçici bir önlemdir ve bilgisayarı yeniden başlatmanın ardından Windows Güvenliğini otomatik olarak etkinleştirecektir. Windows Güvenlik Duvarını kalıcı olarak devre dışı bırakmak istiyorsanız, Grup İlkesi Düzenleyicisi veya Kayıt Defteri Düzenleyicisini kullanmanız gerekmektedir.
Microsoft Defender’ı Windows 11 Ayarlarından Devre Dışı Bırakma (Geçici Yöntem)
- Windows + I kısayolunu kullanarak Windows Ayarlarını açın.
- Sol tarafta yer alan menüden Gizlilik ve Güvenlik seçeneğine tıklayın.
- Windows Güvenliği seçeneğine tıklayın.
- Virüs ve tehdit koruması seçeneğine tıklayın.
- Açılan ekranda Ayarları yönet seçeneğine tıklayın.
- Gerçek Zamanlı Koruma seçeneğini pasif hale getirin.
Windows 11’de Grup İlkesi Düzenleyicisiyle Microsoft Defender’ı Devre Dışı Bırakma (Kalıcı Çözüm)
Windows Güvenliği (Windows Defender) kalıcı olarak devre dışı bırakmak için Yerel Grup İlkesi Düzenleyicisini kullanabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki adımları izleyin.
- Öncelikle Kurculamaya Karşı Koruma ayarını pasif hale getirmeniz gerekmektedir. Bunun için Windows+I > Windows Ayarları > Gizlilik ve Güvenlik > Windows Güvenliği yolunu izleyin ve Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları altında yer alan Ayarları Yönet seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada Kurcalamaya Karşı Koruma seçeneğini pasif hale getirin.
- Windows + R tuşuna basarak Çalıştır penceresini açın ve Grup İlkesi Düzenleyicisini açmak için “gpedit.msc” yazın.
- Açılan ekranda Bilgisayar Yapılandırması > Yönetim Şablonları > Windows Bileşenleri > Microsoft Defender Virüsten Koruma Yolunu izleyin.
- Sağ taraftan Microsoft Defender Virüsten Koruma’yı Kapat seçeneğine çift tıklayın.
- Açılan ekranda Etkin seçeneğini seçip Tamam butonuna tıklayarak işlemi tamamlayın.
Yukarıdaki adımlar yaptıktan sonra, Windows 11 PC’nizi yeniden başlatın. Windows Defender, sistem yeniden başlatıldıktan sonra artık çalışmayacaktır. Defender’ı Grup İlkesi Düzenleyicisi aracılığıyla yeniden etkinleştirmek için “Devre dışı bırakıldı” seçeneğini seçmeli ve “Tamam” a tıklamalısınız.
Windows Defender’ı kalıcı olarak devre dışı bırakmak için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise Kayıt Defterini kullanmaktır. Ancak bu yöntem biraz daha karmaşık olduğu için burada anlatmamayı tercih ettik. Eğer sizden böyle bir talep gelirse yazımızı günceller ve bu yöntemi de ekleriz.
Windows Defender’ı Etkinleştirme
Eğer bir şekilde Windows Defender (Güvenlik Duvarı) kapalıysa ve bunu etkinleştirmek istiyorsanız, yazımızın başında anlattığımız Windows Ayarları kullanabilirsiniz. Windows + I kısayolunu kullanarak Windows Ayarları Açın. Sol taraftaki menüden Gizlilik ve Güvenlik seçeneğini seçin. Windows Güvenliği > Virüs ve Tehdit koruması yolunu izleyin ve Virüs ve Tehdit Koruması Ayarları altında yer alan Ayarları Yönet seçeneğine tıklayın. Açılan sayfada Gerçek Zamanlı Koruma seçeneğini aktif hale getirin.