İnternet trolleri, başkalarını kendi eğlenceleri, çıkarları veya mensubu oldukları gruplar için kışkırtan ve yanlış da olsa kendi fikirlerini yaymak isteyen kişilerdir. Trol Nedir? Birinin Trol olduğunu nasıl anlaşılır? ve Trollerle nasıl mücadele edilir? gibi soruları yazımızda cevaplayacağız.

İnternet Trolü Nedir?

Troller yüzyıllardır folklor ve fantezi edebiyatında var olmuştur. Ancak internetin ortaya çıkmasıyla birlikte çevrimiçi troller oluşmuştur. Trol teriminin (internet trolü) bilinen en eski kullanımı, 1990’larda erken çevrimiçi mesaj panolarında görülmektedir. O zamanlarda trollük, kullanıcıların tekrar tekrar bir şaka göndererek yeni üyeleri karıştırmanın bir yoluydu. Başlangıçta eğlenceli olan trollük, o zamandan bu zamana çok daha kötü niyetli bir etkinliğe dönüştü.

Eğer bir internet kullanıcısıysanız, büyük olasılıkla bir noktada trolle karşılaşırsınız. İnternet trolü, insanlardan güçlü duygusal tepkiler almak veya sohbeti konu dışına yönlendirmek için kasıtlı olarak kaba veya üzücü ifadeler yapan kişidir. Troller birçok şekilde olabilirler. Bazı troller bunu kendi eğlencesi için yapar, ancak çoğu trol belli bir gruba dahildir ve belirli bir gündemi zorlamak için trolling yaparlar.

Trol, diğer siber zorbalık veya taciz biçimlerinden farklıdır. Normalde herhangi bir kişiyi hedef almaz ve diğer insanlara dikkat çekerek kışkırtır. Troller, küçük özel grup sohbetlerinden en büyük sosyal medya sitelerine kadar birçok çevrimiçi platformda karşımıza çıkar.

Troller Nerede Karşımıza Çıkar?

Twitter: Anonim olma özelliğine sahip olan Twitter, trollerin en çok karşılaşıldığı internet ortamıdır. Twitter, internet trolleri için adeta bir yuva haline gelmiştir. Twitter’da en çok konuşulan konuları (popüler hashtag’ler) takip eden troller, burada yazdıkları ile dikkat çekmeye çalışır ve gündemi kendi istedikleri şekilde göstermeye çalışırlar. Grup halinde çalışan troller olduğu için bu tür platformları ele geçirerek gündemi saptırabilmekte veya kendi fikirlerini daha baskın hale getirebilmektedirler.

Yorum Bölümleri: Trollerin sıklıkla karşımıza çıktıkları bir diğer yer ise Haber Siteleri ve Youtube gibi yoruma açık platformlardır. Özellikle siyasi troller, haber sitelerini sıklıkla ziyaret ederler. Yapılan bir haber altına kendi çıkarları doğrultusunda yorum yaparlar.

Facebook: Facebook son dönemde popülerliğini kaybetmiş olsa da trollerin görüldüğü bir platformdur. Burada trollük yapan kişiler genellikle sahte hesaplar açarlar ve bu hesap üzerinden trollik yaparak kendi gerçek kimliklerini gizlerler.

Çevrimiçi Forumlar: Trollerin karşımıza çıktığı bir diğer yer de forum siteleridir. Birçok forum yönetimi trolleri denetler ve bu tür hesapları banlar ama yine de forumlarda trollere rastlamak mümkündür.

Birinin Trol Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bazen bir trol ile bir konuyu gerçekten tartışmak isteyen birini ayırmak zor olabilir. Ancak, burada birisinin trol olduğunu gösteren birkaç belirti vardır. Aşağıda bir kişinin trol olduğunu gösteren bazı ipuçlarını sıraladık ancak birinin troll olduğunu tanımlamak için birçok yol var. Genel olarak birisi gerçek bir tartışmayı, farklı bir yöne çekiyorsa veya kışkırtıcı tavırlar sergiliyorsa bu o kişinin trol olma olasılığını arttırmaktadır.

Konu dışı açıklamalar: Eldeki konudan tamamen konu dışı gitmek kişinin trol olduğunun bir göstergesidir. Bu, diğer görüşteki kişileri rahatsız etmek ve bozmak için yapılır.

Kanıtları kabul etmeyi reddetme: Kanıtlar sert ve somut bir şekilde sunulduğunda bile, bunu görmezden gelirler ve hiç görmemiş gibi davranırlar.

Kayıtsız, küçümseyen ton: Bir trolün en belirgin göstergesi, öfkeli bir cevaplayıcıya, “Neden kızgınsın, kardeşim?” diye sormalarıdır.

İlgisiz görüntüler veya mizah kullanımı: Başkalarına mizah, görüntüler ve giflerle yanıt verirler. Yazdıklarına karşılık uzun bir metinle cevap veren birine, yanıt olarak sadece bir emoji veya kısa bir cevap verilirse bu karşıdaki kişinin trol olduğunu genellikler doğrular.

Trollere Karşı Ne Yapılmalıdır?

Trol ile ilgili en klasik atasözü, “Trolleri beslemeyin.” sözüdür. Troller tepkilerden beslenirler. Bir trole karşı yapabilecek en iyi şey onu görmezden gelmektir. Troller duygusal tepkiler arar ve provokasyonu amaçlarlar. Bu yüzden onlara cevap vermek veya tartışmaya çalışmak onları daha fazla trol haline getirecektir. Bir trolü tamamen görmezden gelmek, muhtemelen onu hayal kırıklığına uğratacak ve internette başka bir yere gitmesini sağlayacaktır.

Trollerin ciddiye aldığı hiçbir şeyi, ciddiye almamaya özen gösterin. En kıymetli şey olan zamanınızı bunlara harcamamak doğru bir tercih olabilir. Trollerin amacı insanların zamanını çalmak ve insanları deli etmeye çalışmaktır.

Bir trol, bir içeriği spam haline getirirse veya yaptığı yorumda şiddet, ayrımcılık vb. içeriyorsa bunu site yönetimine bildirin. Çoğu site bu tür hesapları askıya almakta veya banlamaktadır. Tabi troller virüs gibi olduğu için yeni hesaplarla işlerine devam edeceklerdir.

Paylaş
Yorum Yap