Akıllı telefon kullanıcılarının en çok yakındığı sorun kısa pil ömrüdür. Gün içinde telefonun şarjı bitmekte ve kullanıcılar telefonlarını şarj etmek zorunda kalmaktadır. Ancak anlatacağımız yöntemleri yaparak telefon şarj süresini %50 oranında arttırmanız mümkün.
Kullanmadığınız Özellikleri Devre Dışı Bırakın
Telefonun hızlı menüsünden birçok özelliği aktif edebildiğiniz gibi kullanmadığınız özellikleri devre dışı bırakabilirsiniz.
Eğer bir wi-fi ağına bağlı değilseniz bu özelliği kesinlikle kapatın. Çünkü telefonunuz bir ağa bağlanmak için sürekli çevredeki wifi sinyallerini tarayacak bu da şarjınızı götürecektir.
Konum bilgisi özelliği yani GPS sürekli olarak interneti kullandığı için hem internetinizi hem de bataryanızı harcamaktadır.
Bunun dışında Bluetooth özelliğini kapatmanız da batarya tasarrufu sağlayacaktır.
Ekran Parlaklığını Düşürün
Telefon bataryasını en çok harcayan şeylerden biri ekrandır. Ekranın da parlaklığı bu konuda önemli bir etkendir. Ekran parlaklığını düşürmeniz durumunda ciddi anlamda batarya tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Titreşimi Kapatın
Telefonun titreşim özelliği ciddi anlamda batarya harcamaktadır. Zil sesi, bildirimler ve diğer özelliklerin titreşimini kapatın. Titreşimleri kapatmak için Ayarlar > Sesler ve titreşim yolunu izleyin.
Arka planda Çalışan Uygulamaları Kapatın
Çıkış yaptığınız uygulamalar aslında tamamen kapanmamaktadır. Bu uygulama ve oyunları kapatmak için Son uygulamaları görüntüleyin ve Tümünü Kapat seçeneği ile kapatın.
İnternet Kullanımına Dikkat Edin
Akıllı telefonlarda en fazla şarj tüketen şeylerin başında internet kullanımı gelir. İnterneti kullanmasanız bile wifi ağı ve mobil trafik şarj tüketmeye devam etmektedir. İnternete ihtiyacınız olmadığı durumlarda mobil trafik ve wifi özelliğini devre dışı bırakın.
Bir diğer önemli nokta ise uygulama kullanmaktır. Örneğin takip ettiğiniz bir haber sitesi varsa bunu tarayıcıdan ziyaret etmek yerine o haber sitesinin uygulamasını indirin ve haberleri oradan takip edin. Böylece az da olsa batarya tasarrufu yapmış olursunuz.
Bildirimleri Kapatın
Telefona yüklediğiniz oyun ve uygulamalar bildirimler yapmaktadır. Bu bildirimleri kapatarak şarj ömrünü uzatabilirsiniz. Bir oyun veya uygulamanın bildirimlerini kapatmak için Ayarlar > Uygulamalar > Uygulama Yöneticisi yolunu izleyin ve bildirimini kapatmak istediğiniz uygulamayı seçin. Bildirimler seçeneğinden bildirimleri kapatın.
Senkronizasyonları Kapatın
Bulut sistemler ile telefonunuzu senkronize ederek fotoğraflar, rehber, ayarlar gibi verilerinizi anlık olarak yedekleyebilirsiniz. Ancak bunlar otomatik olarak açık olduğu zaman fazladan batarya tüketmektedir. Senkronizasyonları kapatarak batarya ömrünü uzatın.
Animasyonları Kapatın
Android telefonlarda animasyon geçişleri şık durmaktadır. Ancak bunlar hem bataryayı hem de ram’i sömürmektedir. Animasyon sürelerini kısaltarak veya kapatarak batarya süresini uzatabilirsiniz.
Animasyon ayarları Geliştirici Seçenekleri menüsünde yer almaktadır. Eğer Geliştirici Seçeneklerine ilk defa girmeyi deniyorsanız bu menü gözükmeyecektir. Geliştirici Seçeneklerini aktif hale getirmek için Cihaz Hakkında menüsünü açın ve Model numarası sekmesine 7-8 kez dokunun. Tekrar Ayarlar menüsüne geldiğiniz zaman altta Geliştirici Seçenekleri sekmesini görebilir ve giriş yapabilirsiniz.
Çizim sekmesi altında yer alan animason süreleri varsayılan olarak 1x’dir. Bu değerleri 0.5x yapabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.
Canlı Duvar Kağıtları Kullanmayın ve Doğru Temayı Kullanın
Canlı yani hareketli duvar kağıtları ekstra batarya kullanımı demektir. Ayrıca telefon ekranınız Amoled ekran ise siyah ve koyu temalar kullanmanız batarya tasarrufu sağlayacaktır.
Güç Tasarrufu Modu Kullanın
Samsung, LG, HTC vb. tüm telefon markalarının güç tasarrufu modu bulunmaktadır. Güç tasarrufu modu arka planda çalışan uygulamaları denetler ve gereksiz şarj tüketiminin önüne geçer. Güç tasarrufu modu ile batarya ömrünüzü uzatabilirsiniz.
Bataryanızı Değiştirin
Telefon bataryaları bir süre sonra performanstan düşmekte ve daha kısa kullanım süresi sunmaktadır. Eğer değiştirilebilen bataryaya sahip bir telefonunuz varsa bataryanızı yenisi ile değiştirebilirsiniz.