Ani düşüş ve yükselişlerin yaşandığı kripto paralarda Stop limit emri, kullanılması sıklıkla önerilen bir emir tipidir. Peki stop limit emri nedir ve stop limit emri nasıl kullanılır? gelin tüm detaylarıyla anlatalım.
Stop limit emri nedir?
Volatilenin (oynaklık) yüksek olduğu kripto paralarda stop limit emri sıklıkla kullanılan bir satış/alış emir tipidir. Satış işlemlerinde stop limit emri kullanılmasının nedeni, elinizde bulunan kripto paranın fiyatının belirli bir fiyatın altına düştüğünde otomatik satılmasını sağlayarak, zarar etmenizi önlemektir. Alış işleminde stop limit emri ise satın almayı planladığınız bir kripto paranın fiyatının, belli bir fiyatın üzerine çıktığında otomatik olarak satın alınmasını sağlayarak, yükselişi kaçırmanızı engellemek amaçlanır.
Gelin şimdi stop limit emrini daha iyi anlamanız için örnek üzerinden gidelim.
Stop limit emri daha çok satış işleminde kullanılır. Örneğin elinizde bulunan A coinin fiyatı 10$’dır. Siz fiyatın 9$’ın altına düşmesi durumunda, daha fazla zarar etmemek için elinizdeki coini satmayı düşünüyorsanız, stop limit emri verebilirsiniz. Böylece coinin fiyatı 3$’a da düşse siz yaklaşık 9$’dan elinizdeki malı satmış olursunuz.
Stop limit emri alış işlemlerinde ise ani yükselişleri kaçırmamak için kullanılır. Örneğin takip ettiğiniz bir B coininin fiyatı 9$’dır. B coininin fiyatının 10$’ı aşması durumunda yükselişin devam edeceğini düşünüyorsanız, stop limit alış emri verebilirsiniz. Böylece coinin fiyatı 9$’dan 15$’a çıkarsa siz 10$’dan limit emri verdiğiniz için coini yaklaşık 10$’dan satın alırsınız. Gelin şimdi stop limit emir nasıl kullanılır anlatalım.
Stop limit emri nasıl verilir?
Satış için Stop limit emrinde, Stop ve Limit olmak üzere iki fiyat belirlenir. Stop, fiyatın ulaştığı anda işleme girilecek fiyattır. Limit ise Stop fiyata ulaşıldığında satışın yapılacağı üst limit fiyatıdır. Örneğin Bitcoin’in şuan ki fiyatı 42.974$ olsun. Bitcoin fiyatı 42.900$ olduğunda elinizdeki coinleri satmak istiyorsanız, Stop’u 42.900, Limit’i ise 42.800$ olarak belirleyebilirsiniz.
Tabi burada Limit fiyat sizin tercihinize kalmıştır. Limit fiyatı Stop fiyat ile aynı da yapabilirsiniz ancak, bu durumda çok fazla satış varsa sizin emriniz işleme alınmayabilir ve elinizdeki coin satılmayabilir. Bunu engellemek için Stop ve Limit fiyat arasında biraz fark bırakmanız gerekir. Bizim örneğimizde Stop’u 42.900$, Limiti ise 42.800$ olarak ayarlamıştık. Burada Bitcoin’in fiyatı 42.900$’a ulaştığında elimizdeki Bitcoin’leri 42.900$’dan satmaya çalışacaktır. Bu seviyede yeterli alım emirleri yoksa fiyatı 42.800$’a kadar düşürecektir. Yani elinizdeki Bitcoin’ler en fazla 42.900$, en düşük 42.800$ fiyattan satılacaktır.
Alış için Stop limit emrinde de Stop ve Limit olmak üzere iki fiyat belirlenir. Stop, fiyatın ulaştığında emrin gerçekleşmesini sağlayan fiyattır. Limit ise alış gerçekleşeceği en üst fiyattır. Örneğin Bitcoin fiyatı şuan 42.974$ olsun. Bitcoin’in fiyatı 43.000$ olduğunda Bitcoin satın almak istiyorsanız, Stop’u 43.000$, Limiti ise 43.100$ olarak ayarlayabilirsiniz.
Burada Bitcoin fiyatı 43.000$’a ulaştığında stop limit emriniz işleme alınacak ve en fazla 43.100$ fiyattan Bitcoin alım emriniz gerçekleşecektir.
Stop limit emrinin avantaj ve dezavantajı
Stop limit emrinin avantajı ani düşüşlerde zarar etmeyi veya ani yükselişleri karı kaçırmayı engellemesidir. Stop limit emrinin dezavantajı ise kripto paraların çok oynak olması ve bazı durumlarda fiyatın aniden düşüp tekrar yükselmesi veya aniden yükselip tekrar düşmesidir.
Bu durumu bir örnek üzerinden anlatalım. Örneğin elinizdeki A coinin fiyatı 10$’dır ve siz 7$’a stop limit emri verdiniz. Fiyat 6.9$’a düştü ve sizin stop limit emriniz gerçekleştir diyelim. Ve sonradan coinin fiyatı aniden 11$’a yükselebilir ve elinizdeki coini satmış olduğunuzdan yükselişi kaçırabilirsiniz. Aynı işlemin tersi durumu alış için stop limit emir içinde geçerlidir.