Bilgisayarların ayrılması bir parçası olan klavye, üzerinde yer alan harf, rakam ve semboller ile bilgisayara komut göndermemizi sağlayan harici bir donanım birimidir. Harf dizilimine, bağlantı türlerine ve yapılarına göre farklı klavye çeşitleri vardır. Bu yazımızda harf düzenine göre klavye çeşitleri, bağlantı türüne göre klavye çeşitleri ve yapısına göre klavye çeşitleri nelerdir detaylı bir şekilde inceleyeceğiz.
Klavye çeşitleri nelerdir?
Klavyeler genel olarak aynı görevi görmektedir. Ancak farklı kullanım amacına göre yapıları değişmekte ve ekstra görevleri yerine getirmektedirler. İşte yapısına göre klavye çeşitleri.
Normal klavye
Ev, ofis ve okullarda kullanılan klavye türüdür. Bu klavye türünde, harfler, rakamlar, semboller ve fonksiyon tuşları yer alır. Boyut olarak laptop klavyesinden daha büyüktür ve sağ taraflarında hesap makinesine benzer rakamlar düzeneği bulunur.
Laptop klavyesi
Laptop klavyesi olarak adlandırılan bu klavye türü, normal klavyeden biraz daha küçüktür. Bu klavyelerin sağ tarafında normal klavyede yer alan hesap makinesi benzeri rakamlar bulunmaz.
Multimedya klavye
Adında da anlaşılacağı üzere bu klavyenin üzerinde ekstra olarak multimedya tuşları bulunur. Normal klavyeden farklı olarak Multimedya klavyelerde, ses açma/kısma/kapama, ekran parlaklığı açma/kısma, bilgisayarı açma/kapatma, şarkıyı ileri/geri alma gibi tuşlar yer alır.
Oyun klavyesi
Oyun klavyesi, oyun severler için maksimum kontrol için geliştirilmiştir. Oyun klavyesi üzerinde yer alan ekstra tuşlara programlar sayesinde makro görevler atanabilmektedir. Diğer klavyelere göre daha pahalı olan oyun klavyeleri genellikle etkileyici renklerle ışıklandırılmaktadır. Belirli oyun tarzları için optimize edilmiştir bu klavye çeşidi, duyarlılık ve dayanıklılık standartlarını yerine getirmek için üretilmiştir.
Esnek klavye
Esnek klavyelerin çoğu, toza ve suya dayanıklı silikondan üretilmiştir. Genellikle zamanlarının çoğunu dışarıda geçiren gezginler ve klavyenin fazla yer kaplamasını istemeyen kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Mini klavye
Smart TV ve Akıllı Tahtalar için geliştirilen yeni nesil klavye türüdür. Küçük yapısı ve kablosuz kullanılması ile tv ve akıllı tahtalara rahatlıkla yazı yazılmasını sağlamaktadır.
Harf dizilimine göre klavye çeşitleri
Klavyeler sol üst köşesinde yer alan ilk harf/lere göre isimlendirilir. Türkiye’de Q klavye ve F klavye olmak üzere iki çeşit klavye türü kullanılmaktadır.
Q klavye
Ülkemizde Q klavye olarak bilinen QWERTY klavye, Latin alfabesine göre tasarlanmıştır. Klavye, adını sol üst köşesinde yer alan ilk altı harften almaktadır. QWERTY düzeni, bir gazete editörü ve yazarı olan Christopher Latham Sholes tarafından 1870’lerin başında tasarlandı ve oluşturuldu. Aşağıdaki resimde Christopher Latham Sholes’ın 1878 yılında Shift tuşuna sahip QWERTY klavye düzeni yer almaktadır.
Türkçe, Danimarkaca, Hollandaca, Estonyaca, Fince gibi dillerde kullanılan özel karakterler için Q Klavye düzenleri değişebilmektedir. Örneğin Türkçe Q Klavye’de ç,ö,ş,ı,ğ,ü gibi harfler yer alırken ingilizce q klavyede bu harfler bulunmamaktadır.

QWERTY klavyenin yanı sıra, AZERTY klavye ve QWERTZ klavye çeşitleri de bulunmaktadır. Bu klavye çeşitleri de adlarını klavyenin sol üst köşesinde yer alan ilk altı harften almaktadır.
AZERTY klavye, Fransızca’nın konuşulduğu Fransa ve Belçika ülkelerinde kullanılmaktadır.

QWERTZ klavye ile QWERTY klavye arasındaki tek fark Z ve Y harflerinin yerlerinin değiştirilmiş olmasıdır. Orta Avrupa’da kullanılan bu klavye türü, Almanya’da Z harfinin Y harfinden daha fazla kullanılmasından dolayı orta çıkmıştır. Almanya ve Avusturya gibi ülkelerde QWERTZ klavye kullanılmaktadır.

F klavye
F klavye, Türkiye’de geliştirilen, Türkçe dilinde en fazla kullanılan harflere göre harflerin sıralanmasından oluşan klavye türüdür. F klavyenin ortaya çıkış süreci, diğer klavye türlerinde olduğunu gibi daktiloya dayanmaktadır. F klavye ilk olarak daktilo için tasarlanmış ve günümüzde bilgisayar klavye düzeni olarak kullanılmaktadır. Bazı devlet kurumlarında F klavye kullanımı zorunludur. Ancak ülkemizde normal kullanıcılar bu klavyeyi pek tercih etmemektedir.
Dvorak klavye
Dvorak klavye, 1936 yılında August Dvorak ile kayınbiraderi Dr. William Dealey tarafından geliştirilmiş bir klavye düzenidir. Qwerty klavyeye alternatif olarak tasarlanmış olsa da Q klavyenin çok yayılması ve benimsenmesi nedeniyle bu klavye pek rağbet görmemiştir.
Bağlantı türüne göre klavye çeşitleri
Günümüzde kullanılan klavyeler, kablolu ve kablosuz klavye olarak sınıflandırılmaktadır. Kablolu klavyeler USB bağlantısına sahiptir. Wireless klavyeler bir USB aparatı ile kablosuz bağlantı sağlarlar. Bluetooth klavyeler ise bluetooth ile bağlantı sağlarlar.
Ancak geçmişte klavyeler, XT Port, ADB Port, AT Port, PS/2 Port gibi bağlantı türlerine sahiptiler. Kablosuz bağlantı türüne sahip olan klavyeler daha kullanışlıdır ancak oyun oynamayı sevenler için gecikme süresi olmamasından dolayı kablolu klavyeler tavsiye edilmektedir.
Günümüzde bulunan tüm klavye çeşitlerini yazımızda sizler için paylaştık. Aklınıza takılan soruları bize yorum kısmından sorabilirsiniz.
1 Yorum
abi veya abla teşekkürler proje vardı baya işime yaradı çok sağol 100 aldım sayende