Uygulama geliştirme araçları sayesinde android için oyun ve uygulama geliştirme her geçen gün daha kolay hale geliyor. İnternette paylaşılan dokümanlar ve forumlar sayesinde uygulama geliştirmek isteyenler aradıkları sorulara kolayca cevap bulabiliyorlar. Bu yazımızda android uygulama geliştirmek isteyenler için en iyi android geliştirici araçlarını listeledik.
Android Studio
Listemizin ilk sırasında Google’ın kendi android geliştirme aracı Android Studio yer alıyor. Google, Android’i hayata geçirdiği zaman diğer kişilerin Android uygulama ve oyun geliştirebilmesi için Android Studio’yu sundu. Android Studio’nun kodlama ortamı, hata denetimi ve dosya hiyerarşisi diğer Java IDE’leri gibi çalışmaktadır. Android Studio’nun en güzel yanlarından biri Android Sanal Aygıt Yöneticisi ile uygulama ve oyunları test edebilme imkanı sunmasıdır.
Unity3D
Eğer 3 boyutlu oyunlar geliştirmek istiyorsanız Unity3D sizin için iyi bir tercih olacaktır. Crossy Road ve Monument Valley gibi oyunlar Unity3D ile hazırlanmış başarılı oyunlardan bazılarıdır. Eğer daha önce 3D modelleme yapmadıysanız Unity3D sizi biraz zorlayabilir ancak endişe etmenize gerek yoktur çünkü Unity3D’yi öğrenebilmeniz için birçok doküman ve demo bulunmaktadır.
Unity3D programlama dili olarak C# kullanmaktadır. Bunun dışında 3D modelleme için harici programlar kullanmanız gerekmektedir. 3D modelleme için Blender, Autodesk Maya veya Photoshop CC 2015 kullanabilirsiniz.
3D oyun geliştirmek çok fazla zaman ve bilgi gerektirmektedir. Eğer ilk defa Android için oyun veya uygulama geliştiriyorsanız Unity3D sizin için kötü bir başlangıç olacaktır. Yeni başlayanlar için Unity3D’nin yerine listemizdeki diğer araçları öneriyoruz.
Corona SDK
Corona “Pop the lock”, “NBA Escape” ve “Fun Run 2” gibi oyunlarla adını geliştirici topluluğuna tanıtmıştır diyebiliriz. Corona programlama dili olarak Lua’yı kullanmaktadır. Pek bilinmeyen Lua, Java ve C++’dan daha kolay olan ve bir sonraki tanıtacağımız GameMaker diline benzer bir dildir. Corona dilini takip eden birçok geliştirici sayesinde forumlarda Corona hakkında tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz.
GameMaker: Studio
GameMaker: Studio, kullanacağınız en basit uygulama geliştirme araçlarından biridir. GameMaker: Studio, 2D oyunlar içindir ve bu dalda en iyisidir. Kullanıcı arayüzü, sürükle bırak araçları ile kullanımı oldukça kolaydır. Eğer daha fazla özelleştirme istiyorsanız GameMaker’ın programlama dili olan GML’yi (Game Maker Language) kullanabilirsiniz. GML, dilini öğrenmek Java ve C++’a göre çok daha kolaydır.
GameMaker: Studio’nun tek dezavantajı 150$ fiyatı ve Pro versiyonunun 299$ olmasıdır. Ancak GameMaker’ın ücretsiz versiyonunu indirip tüm özellikleri öğrenebilirsiniz. Ücretsiz versiyonda geliştirdiğiniz android oyun ve uygulamaları dışarıya aktaramazsınız yani yayınlayamazsınız.