Bitcoin ne kadar enerji tüketiyor? Bu sorunun yanıtını genel anlamda sektöre ilgi duyan pek çok kişi merak etmektedir. Bu hususta Cambridge Alternatif Finans Merkezi, yani CCAF, tarafından 2021 senesinde yapılan bir araştırmaya göre saat başına 707 kilovat saat enerji tüketmektedir.
Bitcoin ne kadar enerji tüketiyor? Bu sorunun yanıtını genel anlamda sektöre ilgi duyan pek çok kişi merak etmektedir. Bu hususta Cambridge Alternatif Finans Merkezi, yani CCAF, tarafından 2021 senesinde yapılan bir araştırmaya göre saat başına 707 kilovat saat enerji tüketmektedir.
Senelik bazda incelendiğinde ise mevcut küresel elektrik tüketiminin yüzde 0.55’ine denk olan, 110 TWh saat olmaktadır. Ne var ki 2022 senesinin Mayıs ayı itibariyle senelik 150 TWh saatin de üzerine çıkmış haldedir. Bitcoin ne kadar enerji tüketiyor sorusunun yanıtı da bu şekilde verilebilir.
Bitcoin fiyatı ile enerji tüketimi arasında da bir ilişki bulunmaktadır. Bitcoin fiyatı, temel olarak arz ve talep dinamiklerine dayanır. Fiyat, alıcılar ve satıcılar arasındaki etkileşim sonucu belirlenir. Enerji tüketimi ise Bitcoin madenciliği ile doğrudan ilişkilidir. Enerji tüketimine yönelik olarak öne sürülen bir takım uygulamalar da yer almaktadır. Bu yazımız sizi konu üzerine bilgilendirmek için hazırlanmış olup, yatırım için bir tavsiye niteliği yoktur.
Bitcoin Neden Fazla Enerji Tüketiyor?
Peki Bitcoin neden fazla enerji tüketiyor? Bir kripto para birimi olan Bitcoin, sisteminde gerçekleştirilen tüm işlemleri birimine bağlı tüm bilgisayarlarda kayıt etmektedir. Sistem içerisinde elektrik üretimine yol açan temel faktör, madenci olarak isimlendirilen ve BTC üreten kişilerdir.
Bitcoin üretimi esnasında kullanılan enerji tüketiminin sebebi ilk sunulan kripto birim olarak, teknolojinin daha çok madenci geldikçe zorluğun da yükselmesi nedeniyledir. Zira BTC ağı doğrulama sürecinden oluşmakta olup; doğrulamayı en hızlı gerçekleştirip BTC elde etmek için en güçlü bilgisayar ve donanımlara gereksinim duyulur. Bu bakımdan Bitcoin nasıl enerji harcar da temel olarak özetlenebilir.
Bitcoin ve Enerji Tüketimi Sonuçları Nelerdir?
Peki Bitcoin madenciliğinin enerji tüketimine etkisi nasıl? Bunun için ilk olarak madenciliğin temel olarak ne olduğu ve nasıl çalıştığı bilinmelidir. BTC Blockchain adı verilen sistem tarafından desteklenmektedir. Madencilik zincire bir blok ekleme olarak anlatılabilir. Bu bakımdan para biriminde olan işlemleri doğrulayan, son derece karmaşık olan matematik problemlerini çözerek yeni BTC’ler meydana getirme aşamalarıdır.
Bahsedilmiş olunan bu işlem doğrulama aşamaları Proof of Work mutabakat mekanizması oldukça yoğun enerji gerektiren bir işlemdir. Çok sayıda bilgisayarın karmaşık bir yapıda olan matematik problemlerini, en hızlı biçimde çözmek için yarışmamaları, BTC madenciliğine olan rağbet arttıkça ekipman kalitesi ve sayısındaki artışa yol açmış, böylece de enerji tüketimi üzerinde etkisi görülmüştür.
Bu kapsamda bir takım hafifletmek için öneriler de yer almaktadır. Eylül 2022 kapsamında ETH’nin de geçtiği Proof of Stake mekanizması, blokları doğrulayabilmek için madencilik olarak isimlendirilen, çok fazla enerji gerektiren bilgi-işlem gerektirmemesi bakımından Proof of Work’den farklılık oluşturur.
Yani rekabetçi hesaplama terimi ortadan kaldırılması sebebiyle, enerjiden de tasarruf elde edilir. Dolayısıyla ETH’nin PoS mekanizmasına geçmesiyle beraber, ETH tabanlı token ve Blockchain’in enerji tüketiminin yaklaşık olarak yüzde 99.95 gibi bir oranda düşmesi beklenir.
Bitcoin Madenciliğinde Ne Kadar Enerji Tüketiliyor?
1 Bitcoin için ne kadar elektrik gerekir? Bu kapsamda tek bir BTC madenciliği için ortalama 266.000 kWh elektrik gerektiği; bunun da yaklaşık olarak 7 sene olacağı tahmin edilmektedir. Buna yönelik olarak Proof of Stake’in yanı sıra bir takım yapılabilecekler de yer almaktadır. örnek olarak bazı kripto para birimleri yüksek fiyatlı bilgi-işlem aşamalarından uzak durabilmek adına ön-madencilik işlemlerine yönelmiştir.
Bu süreç esas anlamda Fiat para birimlerine benzeyen bir sistem sahibidir. Merkezi otorite herhangi bir öğeden belirli miktarda meydana getirmekte; bunun ardından da dünyada olup biten gelişmeler çerçevesine dikkatli biçimde ekonomiye bırakmaktadır.
Böylece işlemler de para biriminin blockchain kaydına dahil olmadan, merkezi olmayan doğrulayıcı ağınca doğrulanmayı sürdürmektedir. Lakin işlemde bulunanlar doğrulayıcıların çabalarını telafi amaçlı küçük işlem ücreti ödemek durumunda kalabilmektedir. Bitcoin nasıl enerji harcar yıllık 120 teravat elektrik üretmekte olup, bu gibi yöntemler sonuçları hafifletebilmek için yapılabilecekler içerisindedir.
Bunların yanı sıra yenilenebilir enerji kaynakları da unutulmamalıdır. Bunlara yönelmek de enerji tüketim maliyetlerini ciddi biçimde düşürür. Bilindiği gibi söz konusu kaynakların başında güneş enerjisi yer almaktadır. Dünya elektriğinin yüzde 3 gibi bir bölümü, bu enerji ile temin edilmektedir. Bu enerji ile Bitcoin madenciliğinin desteklenmesi de bir yankı sahibidir.