Kripto para yatırımının ilk kuralı para kaybetmemektir. Oldukça inişli ve çıkışlı olan bu piyasada para kaybetmemek veya zararı en aza indirmek için stop limit kullanımı oldukça önemlidir. Bu yazımızda stop limit nedir? ve stop limit kullanımı hakkında merak ettiklerinizi resimli olarak anlatacağız.
Stop Limit Nedir?
Stop Limit, bir coinin fiyatı belli bir değerin altına düştüğünde otomatik satma emridir. Ayrıca yine Stop Limit ile bir coinin fiyatı belli bir değerin üstüne çıktığında otomatik satın alma emri verebilirsiniz. Şimdi gelin Satış için Stop Limit ve Alış için Stop Limit emri nasıl verilir resimli olarak anlatalım.
Satış İçin Stop Limit Emri Verme
Satış için stop limit koyma işlemini daha iyi anlamanız için örnek üzerinden anlatacağız. Örneğin, bir coini 100 TL’den aldınız, bu coin için %10 (10 TL) zararı kabul ediyorsanız, 90 TL’ye stop limit emri verebilirsiniz. 90 TL’ye stop limit emri verdiğiniz zaman, coinin fiyatı 90 TL’nin altına düştüğü zaman elinizdeki coin otomatik olarak ~90TL’den satılır. Yine başka bir örnek vermek gerekirse, 100 TL’den aldığınız bir coinin fiyatı 150 TL’ye çıkmış olsun. Siz 130 TL’ye stop limit emri verirseniz ve coinin fiyatı 130 TL’nin altına düşerse, coinler ~130TL’den satılacaktır.
Aşağıdaki resimli anlatımda Binance Borsasında Stop Limit emri nasıl verilir resimli olarak gösterdik. Paribu, BTCTurk vb. diğer borsalarda da bu işlem aynı şekilde yapılmaktadır.
- Stop Limit koymak istediğiniz coini açın.
- Sat butonuna dokunun.
- Üstte yer alan açılır menüden Stop Limit seçeneğini seçin.
- Stop (USDT) yazan yere, fiyatın en son düşeceği değeri yazın. (Bizim örneğimizde 70.500’dü. Altta açıklama yapacağız.)
- Limit (USDT) yazan yere alt limitiniz olan değeri yazın. (Bizim örneğimizde 70.400’dü.)
- Miktar kısmına elinizdeki coinlerin ne kadarlık kısmını satmak istiyorsanız onu yazın. Biz %100 olarak ayarladık.
- … Sat butonuna dokunun, açılan onay penceresinde işleminizi kontrol edin ve doğruysa onay verin.
Şimdi yukarıdaki adımda yaptıklarımızı ve ne olacağını anlatalım. Biz stop limiti 70.500, alt değeri de 70.400 olarak belirledik. Yani eğer coinin fiyatı 70.500’ün altına düşerse, bizim elimizdeki coinler 70.499 ile 70.400 arasında fiyatlardan satılacak demektir.
NOT: Stop Limit işleminde Stop ile Limit arasında makul bir aralık bırakmaya özen gösterin. Çünkü coinin fiyatı aniden düşer ve sizin Limitinizin altına sarkarsa, elinizdeki coinlerin satılmamasına neden olabilir.
Alış için Stop Limit Kullanımı
Kripto paralardan biraz anlıyorsanız, destek ve direnç noktalarının artık ne olduğunu biliyorsunuzdur. Bir kripto paranın fiyatının artması için bazen önemli bir direnci kırması gerekir. Siz de bir kripto paranın belli bir değerin üzerine çıktığında, fiyatının yükseleceğini düşünüyorsanız, Alış içi Stop Limit kullanabilirsiniz.
- Alış için Stop Limit koyacağınız kripto parayı açın.
- Açılır menüden Stop Limit seçeneğini seçin.
- Stop yazan yere coinin üstüne çıkmasını beklediğiniz değeri yazın. (Bizim örneğimizde 50000’dir. Altta anlatacağız.)
- Limit yazan yere satın alım emriniz için üst limitinizi yazın.
- Miktar kısmına veya Toplam kısmına ne kadarlık alım yapmak istediğiniz yazın.
- … Al butonuna dokunun. Açılan özet sayfasını kontrol edin ve doğruysa işlemi onaylayın.
Şimdi yukarıdaki adımların neler olduğunu ve ne anlama geldiği açıklayalım. Biz Stop için 50000$, Limit için 50080$ yazmıştık. Bunun anlamı, BTC fiyatı 50000$’ın üstüne çıktığında 50080$ fiyata kadar alış emri verdik. Yani BTC’nin fiyatı 50000$’ın üstüne çıktığında 50000.1-50080$ arasında BTC alış emri vermiş olduk.
Kripto paralarda stop limit ile satış ve alım emri verme işlemleri bu şekilde yapılıyor arkadaşlar. Aklınıza takılan soruları yorum kısmından bizlere sorabilirsiniz.
Yukarıda anlatılanlar yatırım tavsiyesi değildir. Ayrıca belirtilen değerler örnek amaçlı verilen değerlerdir.