Covid-19 salgının 2020’de başlamasından bu yana ilk kez tedarik zinciri kısıtlamaları Apple‘ı iPhone serisinin üretimini durdurmaya zorladı. Nikkei‘den gelen bir rapora göre Apple, tedarik zinciri kısıtlamaları ve Çin’in devam eden güç kısıtlaması nedeniyle 10 yıldan fazla bir süredir ilk kez montaj hattını “birkaç gün” durdurmak zorunda kaldı.
Bir tedarik zinciri yöneticisi olan Nikkei, bu hafta tatil alışveriş sezonu (Noel) nedeniyle küresel talebi karşılamak için Apple’ın fazla mesaiye gittiğini, ancak işçilerin fazladan vardiyalar ve 24 saatlik üretim programında yer almak yerine izin aldığını açıkladı. Konuyla ilgili olarak Nikkei şunları söylüyor: “Sınırlı bileşenler ve çipler nedeniyle, tatillerde fazla mesai yapmak ve ön saflardaki işçilere ekstra ücret vermek anlamsızdı… Bu daha önce hiç olmamıştı. Geçmişte Çin’in altın bayramı, tüm montajcıların üretime hazırlandığı en hareketli dönemdi.”
Nikkei’nin raporuna göre gecikmeler, Malezya ve Vietnam’daki karantina önlemleri, Çin’deki beklenmedik güç kısıtlamaları, kıtlıklar, üretim darboğazları, bileşenlerin artan tedarik süreleri ve daha fazlası dahil olmak üzere sayısız nedenden kaynaklanmaktadır.
Apple zaten iPhone 13 üretimini Ekim’de yarılamıştı. Kasım ayında bile Apple, iPhone 13 üretimini sürdürmek için iPad sevkiyatlarından vazgeçmek zorunda kaldı. Bu, üretimin durmasını önlemek için ne yazık ki yeterli olmadı. Apple’ın ilk hedefi 2021’de 95 milyon iPhone 13 üretmekti. Ancak bu sayı Aralık başında 83-85 milyona ancak ulaşabildi.
iPhone 13 modeli Eylül ve Ekim üretimiyle başlangıç hedeflerinden %20 daha az oldu. Bu arada, iPad üretimi aynı zaman diliminde beklenen hacmin yalnızca %50’sine ulaştı. Eski iPhone’ların üretimi %25 düştü ve Kasım ayı geldiğinde durum daha iyi değildi.
Görünen o ki dünyada yaşan çip krizi ve tedarik zinciri sıkıntıları, dünya devi Apple’ı zor durumda bıraktığı gibi diğer markalardan da yakın zamanda bu tür haberler alacağız gibi gözüküyor.