A-GPS, GLONASS, BDS, GALILEO Nedir ? sorusunun ortak cevabı hepsi birer Küresel Uydu Konumlandırma sistemidir. Akıllı telefonlarda bulunan GPS özelliği bulunan bölgeye göre A-GPS, Glonass, BDS(Beiodu) veya Galiloe’dan faydalanmaktadır.

A-GPS Nedir ?

A-GPS’in açılımı Assisted GPS yani Yardımlı GPS demektir. GPS (Global Positioning System – Küresel Konumlama Sistemi) dünya üzerindeki konumumuzu uydu sistemleri ile tespit eden sistemdir diyebiliriz. A-GPS veya bazı kaynaklarda geçen aGPS ise bunun daha gelişmiş ve hızlı versiyonudur diyebiliriz. A-GPS’in temelleri ABD tarafından atılmıştır ve kontrolü ABD ordusunun emrindedir.

GLONASS Nedir ?

Glonass Rusya’nin geliştirdiği küresel uygu konumlandırma sistemidir. Glonass ikinci kuşak küresel uydu konumlandırma sistemidir ve şuan GPS’den sonra en işler ve yoğun kullanılan GPS sistemidir.

Beidou (BDS) Nedir ?

Beidou (BDS) Çin tarafından geliştirilen uydu konumlandırma sistemidir. BDS Aralık 2011 yılında Çin’de faaliyete geçmiştir. Aralık 2012 yılında ise Asya-Pasifik bölgesinde hizmet vermeye başlamıştır. Çin’in amacı 2020 yılında tüm dünya geneline hizmet vermektir.

Galileo Nedir ?

Galileo Avrupa Birliği ülkeleri tarafından geliştirilen uydu konumlandırma sistemidir. 1.1 milyar Euro bütçe ile tasarlanan Galileo’nun ilk uydusu 2005 yılında fırlatılmıştır. Galileo’nun kuruluş amacı askeri değil sivil kullanım olduğu yönündedir.

A-GPS, Glonass, BDS, Galileo gibi uydu konumlandırma sistemleri sivil hayatta cep telefonları ile hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Navigasyon uygulamalarında adres tespiti, sosyal uygulamalarda yer bildirimi yapmamızı sağlayan bu uydu sistemlerinin kuruluş amacı aslında askeri güç elde etmektir.

Paylaş

Yorumdan çık