Günümüzde internetin ve mobil cihazların yaygınlaşmasıyla birçok hesap açıyoruz. Mail hesapları, bankacılık hesapları, facebook hesabı, twitter hesabı, google hesabı, e-devlet hesabı gibi hesaplar açıyoruz. Bu hesaplarımızın güvenliği için güçlü şifreler oluşturmamız gerekiyor.

Bilgisayar hackerları ve çevrenizdeki kişiler şifrelerinizi kırmaya çalışabilirler. Bunu engellemenin en iyi yolu ise güvenli bir şifre/parola oluşturmaktan geçiyor. Bu yazımızda güçlü, güvenilir ve kırılamayacak şifreleri nasıl oluşturacağımızı adım adım ve örneklerle anlatacağız.

1. Genellikle şifre oluşturulurken ad, doğum tarihi ve memleket plaka kodu kullanılıyor. Bunlar kolay tahmin edilecek şifreler arasında yer alıyor. Elinizden geldiğince ad, doğum tarihi ve plaka kodu kullanmamaya özen gösterin. Kullanırsanız bile farklı varyasyonlar yapmaya çalışın.

2. Şifreniz 8 karakterden az olmasın. 8 karakter minimum değerdir. Mümkünse 12 karakterden uzun şifreler oluşturmaya çalışın.

3. Şifreniz sadece rakamlardan veya sadece harflerden oluşmasın.

4. Şifrenizde sadece küçük harf veya sadece büyük harf kullanmayın.

5. Şifrenizde en az bir tane noktalama işareti (. , – _ + / & ?…) kullanmaya özen gösterin.

6. Şifrenizi bir kağıda yazmayın. Şifrenizi bilgisayar veya telefonunuzda not etmeyin. Çünkü bilgisayar veya telefonunuza erişebilecek olan kişiler şifrenizi görebilirler.

7. Bütün hesaplarınız için aynı şifreyi kullanmayın. Mail adresinizle, banka hesabınızın veya diğer hesaplarınızın şifreleri farklı olsun.

 

Güvenli ve Güçlü Şifre Örnekleri

a1b2-C3D4

kaZim-7878.

BekiR.1990_34

faCEbooK-SifRe55.

6.6maiL-sifReSi

şeklinde şifrelerinizi oluşturabilirsiniz. Dikkat ederseniz güvenli şifre oluştururken sizin unutmayacağız ancak başka kişilerin tahmin edemeyeceği şifreler oluşturmaya çalıştık.

 

Sizi tanıyan kişiler şifrenizi kırmak için sizin kişisel bilgilerinizden yola çıkarlar. Ancak sizi tanımayan hackerlar programlar ile deneme yanılma yaparlar. Programların şifrenizi kırmaması için şifrenizin 8 karakterden uzun, küçük/büyük harf, noktalama işareti ve harf/rakam karışımlarından oluşması gerekmektedir.

 

 

 

Paylaş

3 yorum

Yorum Yap